Αυτό το έχω Ξαναζήσει??

Γεγονότα της ζωής που κάτι μας θυμίζουν

Κωνσταντίνος Καρόπουλος Ψυχοθεραπευτή-dejavu,Γεγονότα της ζωής που κάτι μας θυμίζουν

Οι πιθανότητα είναι να έχετε βιώσει αυτή την κατάσταση, γνωστή ως déjà vu, (γαλλικά για «ήδη δει»)  αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Εμφανίζεται σε περίπου 60 με 80 τοις εκατό των ανθρώπων – ένα φαινόμενο που είναι σχεδόν πάντα φευγαλέο και μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή.

«Επειδή δεν υπάρχει σαφές, αναγνωρίσιμο ερέθισμα που προκαλεί μια εμπειρία déjà vu), είναι πολύ δύσκολο να μελετηθεί το φαινόμενο στο εργαστήριο, δήλωσε ο Μισέλ Hook, Ph.D., επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Νευροεπιστημών and Experimental Therapeutics, στο Texas A & M ,College of Medicine.

Μια βλάβη στον εγκέφαλο?

Επεισόδια déjà vu μπορεί να είναι στενά συνδεδεμένα με το πώς η μνήμη αποθηκεύεται στον εγκέφαλο. Διατήρηση των μακροπρόθεσμων μνημών, και  γεγονότα που αποθηκεύονται στους κροταφικούς λοβούς και συγκεκριμένα τμήματα του κροταφικού λοβού είναι επίσης αναπόσπαστα για την ανίχνευση οικειότητα, και την αναγνώριση ορισμένων γεγονότων. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι το φαινόμενο είναι πιθανότατα μια μικρή στιγμιαία δυσλειτουργία της μνήμης..που επιτρέπει στον εγκέφαλο να μπερδεύει το παρόν για το παρελθόν.

Συντομεύσεις στην νευρικών οδών?

Υποδείγματα του déjà vu σε υγιή άτομα μπορεί επίσης να αποδοθεί σε «αναντιστοιχία» στην νευρικών οδών του εγκεφάλου. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος είναι συνεχώς προσπαθεί να δημιουργήσει ολόκληρη αντίληψη του κόσμου γύρω μας με περιορισμένη είσοδο.

Για παράδειγμα, παίρνει μόνο ένα μικρό ποσό των αισθητηριακών πληροφοριών – όπως ένα οικείο μυρωδιά – για τον εγκέφαλο να δημιουργήσει μια λεπτομερή ανάμνηση. Déjà vu μπορεί να συνδέεται με τις διαφορές στα συστήματα της μνήμης του εγκεφάλου, οδηγώντας τις αισθητηριακές πληροφορίες που να παρακάμψουν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και την επίτευξη μακροπρόθεσμης μνήμης αντ ‘αυτού. Αυτό μπορεί να παράγει την ανησυχητική αίσθηση που έχουμε βιώσει μια νέα στιγμή πριν.

Στο οπτικό σύστημα, αισθητηριακές πληροφορίες ταξιδεύουν μέσα από πολλαπλές οδούς στο υψηλότερο επίπεδο του φλοιού στα κέντρα του εγκεφάλου (περιοχές που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μνήμη, την προσοχή, την αντίληψη, την ευαισθητοποίηση, τη σκέψη, τη γλώσσα και τη συνείδηση
Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, όταν μια διαφορά στην επεξεργασία συμβαίνει σε αυτές τις πορείες, η αντίληψη διαταράσσεται και βιώνεται ως δύο ξεχωριστά μηνύματα Ο εγκέφαλος ερμηνεύει τη δεύτερη εκδοχή, μέσω μία μικρής καθυστέρησης ως ένα ξεχωριστό κομμάτι εμπειρίας – και ως εκ τούτου παράγεται η αίσθηση του’’ εχω ξαναζήσει΄΄κατι.
Υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε για το déjà vu και πως λειτουργούν οι μηχανισμοί πίσω από αυτό. «Δεν μπορεί να υπάρχει μια απλή απάντηση για τους μηχανισμούς πίσω από déjà vu ακόμα, αλλά, με περαιτέρω έρευνες και μελέτες, αποδεικτικά στοιχεία για το φαινόμενο αυτό μπορεί να ανακαλυφθούν στο μέλλον.