Mικρά »σημάδια» όσων πάσχουν κρυφά από κατάθλιψη..

Γιατί κάποιος ζει τη ζωή με θλίψη και στενοχώρια

Κωνσταντίνος Καρόπουλος Ψυχοθεραπευτής-Σημάδια κατάθλιψης,Γιατί κάποιος ζει τη ζωή με θλίψη και στενοχώρια

Συνηθίζουν να αποφεύγουν συζητήσεις για τα όσα νιώθουν, σπάνια περιγράφουν τα συναισθήματά τους Ενώ υποστηρίζουν πως το μοναδικό ‘’φάρμακο’’ για να είναι κάποιος καλά είναι να εργάζεται υπερβολικά για να μην ΄΄σκέφτεται΄΄ τα προβλήματά του.

Κοιμούνται ακανόνιστα και συνήθως πολύ αργά, ενώ έχουν περίεργες διατροφικές συνήθειες, μπορεί κάποιες μέρες να τρώνε υπερβολικά πολύ, άλλες μέρες σχεδόν καθόλου ενώ μερικές φορές αποκτούν μια ακατανίκητη επιθυμία για ένα τρόφιμο που καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες συνήθως κάτι με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Φαίνονται πάντα χαρούμενοι ή τουλάχιστον με αυτό το προσωπείο προτιμούν να τα βγάζουν πέρα στην καθημερινότητα τους. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποφεύγουν δύσκολες ερωτήσεις, όπως «σε προβληματίζει κάτι», «θες να μιλήσεις για κάτι»

Όταν μιλήσουν, οι συζητήσεις μαζί τους έχουν κάπως πιο βαθύ, φιλοσοφικό, κάποτε βαθιά προβληματισμένο περιεχόμενο. Οι περιγραφές τους χαρακτηρίζονται από έλλειψη αισιοδοξίας και ‘’βγάζουν’’ μια αίσθηση θλίψης στον συνομιλητή.

Πολλές φορές αντιδρούν ακραία σε συνηθισμένα περιστατικά όπως να βάλουν τα κλάματα κατά τη διάρκεια μίας έντονης συζήτησης. Ενώ αμέσως μετά θα απολογηθούν για τον τρόπο, με τον οποίο αντέδρασαν για να μη χρειαστεί να δώσουν εξηγήσεις…

Είναι επίσης οι άνθρωποι εκείνοι που συνηθίζουν να περιμένουν το χειρότερο και αντιμετωπίζουν τις πιθανότητες στη ζωή, τη δουλειά και τις σχέσεις με μία μάλλον απαισιόδοξη διάθεση, σπάνια σκέφτονται ότι μπορεί να συμβεί κάτι ‘’καλό’’ ενώ συνηθισμένο είναι να παραιτούνται εύκολα μπροστά στην πρώτη δυσκολία.