Πότε χρειάζεται να αναζητήσω τη βοήθεια Eιδικού Ψυχικής Υγείας?

Ερωτήσεις που μπορεί να σας απασχολούν

kkaropoulos.gr,Ρωτήστε ειδικό ψυχικής υγείας,Ερωτήσεις που μπορεί να σας απασχολούν

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, αλλά στην περίπτωση που βιώνει καταστάσεις άγχους, θλίψης, θυμού, προβληματισμούς στις διαπροσωπικές του σχέσεις και προβληματισμούς στη ζωή του.

Σε αυτό το σημείο αρκετές φορές το κάθε άτομο σκέφτεται εάν χρειάζεται να επισκεφτεί έναν ειδικό ψυχικής υγείαςγια να τον βοηθήσει στην διαχείριση των προβληματισμών του.

Ορισμένα σημάδια που πρέπει να σας προβληματίσουν και να σας κάνουν να σκεφτείτε πως μάλλον είναι κατάλληλη στιγμή να επισκεφθείτε έναν ειδικό είναι :

  • Οι έντονες δυσκολίες στην καθημερινότητά σας. Εάν λοιπόν αντιμετωπίζεται δυσκολίες & δυσφορία στην διαχείριση καθημερινών καταστάσεων όπως στη δουλειά, το σπίτι ή σε άλλες δραστηριότητες. Μπορεί να αντιμετωπίζεται προβλήματα συγκέντρωσης, μνήμης, διαχείρισης χρόνου και αποτελεσματικότητας, ενώ ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η έλλειψη διάθεσης να κάνετε δραστηριότητες που κάνατε πιο πριν.
  • Η »παρουσία» ενός δυσάρεστου γεγονότος. Σημαντικές μεγάλες αλλαγές ζωής, όπως είναι η απώλεια ενός κοντινού προσώπου, η απώλεια της εργασίας σας, ή ακόμα και ένα σοβαρο πρόβλημα υγείας μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινή »λειτουργία» σας. Εφόσον ένα τέτοιο γεγονός έχει κάνει την παρουσία στην ζωή σας, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν ειδικό προκειμένου να μοιραστείτε τις σκέψεις σας.
  • Μία μεγάλη αλλαγή στην ζωή. Κάποια γεγονότα μπορεί να μας επηρεάσουν με αρνητικό ή και θετικό τρόπο, Ενας γάμος, μια μετακόμιση, η γέννηση ενος παιδιού, μια αλλαγή στην εργασία ακόμα και η ανάληψη μίας καινούργιας ευθύνης. Εαν κατά την διαχείριση τέτοιων καταστάσεων αντιμετωπίζεται θέματα προσαρμογής στα νέα αυτά δεδομένα, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό.
  • Το »ξεκίνημα» καταχρήσεων για την αντιμετώπιση των προβληματισμών . Πολλές φορές οι άνθρωποι πού αντιμετωπίζουν δύσκολες φάσεις στην ζωή τους νομίζουν οτι »ξεσπώντας» κάπου αλλού θα λυθεί το ζήτημά τους, έτσι γίνεται υπερβολική χρήση αλκοόλ, υπερβολικού φαγητού, έντονο κάπνισμα ή ακόμα και εξαρτησιογόνες ουσίες. Στο τέλος το ζήτημά τους πολλές φορές δεν λύνεται, και αντίθετα υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης εθισμού και οι κίνδυνοι υγείας.
  • Όταν έχετε προσπαθήσει να βρείτε λύσεις χωρίς αποτέλεσμα... ‘Οταν κάποιος έχει ένα πρόβλημα προσπαθεί να βρεί λύσεις μόνος του. Κάποιοι απο τους συνηθισμένους τρόπους είναι η συζήτηση με φίλους, αναζήτηση λύσεων στο internet ακόμα και ανάγνωση ειδικών βιβλίων αυτοβοήθειας. Εάν έχετε δοκιμάσει όλα αυτά και δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στην ζωή σας προς το καλύτερο, τότε είναι η ώρα να ζητήσετε την βοήθεια ειδικού.

Όσοι κάνουν συμβουλευτική/ψυχοθεραπεία είναι «τρελοί»?

Η ανάγκη κάποιου για να κάνει συμβουλευτική/ψυχοθεραπεία δεν είναι σημαδι οτι έχει »βαρύ» πρόβλημα. Ο κάθε άνθρωπος έχει κάποιους προβληματισμούς, οι οποίοι επηρεάζουν την ζωή & καθημερινότητα του, με την συζήτηση και την ανάλυση αυτών των θεμάτων αργά η γρήγορα θα επέλθει σχετική ανακούφιση. Ετσι συμβουλευτική/ψυχοθεραπεία κάνουν οι άνθρωποι που ζητούν λύσεις και όχι όσοι πάσχουν απο κάποια σοβαρή πάθηση.

Γιατί να ζητήσω την βοήθεια ειδικού αφου έχω τους φίλους μου?

Οι φίλοι σας και γενικά ο κοινωνικός σας περίγυρος, τις περισσότερες φορές δεν είναι αντικειμενικός, μπορεί να σας πουν ή όχι πράγματα για να μην σας στενοχωρήσουν κλπ. Αντιθέτως ο ειδικός ψυχικής υγείας είναι ένα άτομο αντικειμενικό που θα »δει» με μία φρέσκια ματιά τα ζητήματα σας και μέσω της συζήτησης και της ανάλυσης θα προχωρήσετε μπροστά.

Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος να επισκεφτώ έναν Ειδικό;

Φυσικά όταν αναφερόμαστε στην περίοδο δεν μιλάμε για χρονικά σημεία του κάθε έτους όπως » πριν τα χριστούγεννα, νωρίς το καλοκάιρι ή μετά τα γενέθλιά σας». Η κατάλληλη περίοδος λοιπόν είναι όταν εσέις το αισθανθείτε ότι είστε έτοιμοι, το σημαντικό είναι να ΄΄προλάβετε΄΄ να έρθετε για βοήθεια πριν τα συμπτώματα γίνουν πολύ σοβαρά και η αντιμετώπιση τους γίνει δυσκολότερη και ποιό χρονοβόρα.

Θέλω να ξεκινήσω συμβουλευτική/ψυχοθεραπεία και σκέφτομαι τι θα πεί ο »κόσμος»

Είναι συχνό φαινόμενο αρκετοί άνθρωποι να θέλουν να κάνουν θεραπεία και να μην κάνουν τελικά γιατί σκέφτονται τι θα πει η οικογένεια τους, οι φίλοι και οι γνωστοί εάν το μάθουν. Αυτό δεν πρέπει κανονικά να σας απασχολεί καθώς δεν θα έπρεπε να είναι ταμπού η επίσκεψη σε ειδικό όπως δεν είναι και στο εξωτερικό. Το να κάνει κάποιος θεραπεία είναι ένα δώρο προς τον εαυτό του καθώς ανακαλύπτει νέα στοιχεία για αυτόν και »αλλάζει» όλα αυτά που μπορεί να τον ενοχλούσαν χρόνια τώρα, εν κατακλείδι δεν πρέπει να ασχολείστε για το τι θα πει ο κόσμος την στιγμή που κάνετε κάτι για να βελτιωθείτε ως άτομα και αισθάνεστε ότι σας »κάνει» καλό.

Επικοινωνήστε μαζί μου στο 6988690803