Πρίν ξεκινήσετε!

Πρίν την διαδικασία της Συμβουλευτικής/ Ψυχοθεραπείας να γνωρίζετε ότι..

Sunrise scene

Καλό θα ήταν πρίν κάποια/ος αποφασίσει να ξεκινήσει Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία να έχει γνώση των ‘’κανόνων’’ της θεραπευτικής διαδικασίας!

Πρώτον: Η Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία δεν είναι σαν να πηγαίνεις μια ιατρική επίσκεψη, αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχει Σταθερότητα, Συνέπεια και Συνέχεια προκειμένου να έχει απόδοση!

Δευτερον : Ο χρόνος έχει πολύ μεγάλη σημασία δηλαδή δεν είναι ρεαλιστικό σε καμία περίπτωση να περιμένει κάποιος να αλλάξει όλη του η ζωή με 2-3-4 συνεδρίες, οι αλλαγές θέλουν χρόνο… Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ο ελάχιστος χρόνος που γίνεται η πρώτη σοβαρή αξιολόγηση της προόδου του συμβουλευόμενου σχετικά με τα ζητήματα που αντιμετωπίζει είναι κατ’ ελάχιστο οι 12 έως 15 συνεδρίες. Άρα εάν θελήσετε να μπείτε σε αυτή την διαδικασία πρέπει να  είστε έτοιμοι/ες  να »δώσετε» πρώτα στον εαυτό σας και κατ’επέκταση στον θεραπευτή σας αυτό τον ελάχιστο χρόνο! Οι περισσότεροι συμβουλευόμενοι που είναι αποφασισμένοι να κάνουν αλλαγές και ξεκινούν συνειδητά την διαδικασία παραμένουν σε ‘’θεραπεία’’ αρκετούς μήνες ακόμα και χρόνια.

Τρίτον : Η Σταθερότητα στις συνεδρίες είναι πολύ σημαντικό, οι συνεδρίες είναι σχεδόν υποχρεωτικό να είναι πάντα σε σταθερή ώρα και ήμερα  εκτός εάν υπάρχουν τεχνικά θέματα όπως υποχρεώσεις κλπ, στην αρχή της διαδικασίας καλό θα ήταν να υπάρχει εβδομαδιαία συχνότητα, αργότερα με την πρόοδο που σημειώνει ο καθένας σχετικά με τα θέματα του, μπορούν να γίνουν 15ήμερες ακόμα και μηνιαίες οι συνεδρίες

Τα SOS των συνεδριών!

1) Ο Χρόνος: Είναι πολύ σημαντικό ο συμβουλευόμενος να έχει μια αντίληψη του χρόνου που εχει περάσει και που απομένει μεχρι την λήξη της συνεδρίας, καλό λοιπόν είναι τα σημαντικότερα θέματα που χρειάζεται να συζητηθούν να λέγονται στην αρχή, και στα τελευταία 4-5 λεπτά που απομένουν πρίν τελειώσει η συνεδρία να ΄΄κλείνουν’’ σιγά σιγά για να υπάρξει ομαλή λήξη! Μια άβολη κατάσταση που δυστυχώς συμβαίνει αρκετά συχνά είναι ο συμβουλευόμενος να ‘’θυμηθεί΄’ ένα σημαντικότατο θέμα 5 λεπτά πρίν το τέλος και να μέινει ‘’ανοιχτο’’μέχρι την επόμενη συνεδρία μέρες μετά…

2) Τα Συναισθήματα : Σε κάθε συνεδρία ανάλογα με τα θέματα συζήτησης έιναι αναμενόμενο μετά το τέλος ο συμβουλευόμενος να έχει διαφορετικά συναισθήματα, όποτε κάποιες φορές μπορεί να φύγετε από το γραφείο με το αίσθημα της χαράς, της θλίψης, του εκνευρισμού κλπ. Αυτή η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη για κάποια/ον που δεν έχει ξανακάνει ‘’θεραπεία’’ και μπορεί να αισθανθεί άβολα, κάτι το οποίο μετα τις πρώτες συνεδρίες ξεπερνιέται εύκολα! Αξίζει να πούμε ότι εξαίτιας αυτής της κατάστασης ‘’διαφορετικών συναισθημάτων’’ σε πολλούς συμβουλευόμενους μπορεί να ξεκινήσει η εντονη ιδέα να σταματήσουν τις συνεδρίες τους, γι’αυτό και οι περισσότεροι παρότι έχουν ξεκινήσει τις συνεδρίες τους με τις καλύτερες προθέσεις εγκαταλέιπουν μεταξύ της 1ης και 5ης συνεδρίας αδίκως…..

3) Οι Συζητήσεις : Αρκετοί συμβουλευόμενοι κάνουν το λάθος να συζητάνε με φίλους, γνωστούς κλπ κατά γράμμα τι θέματα συζητάνε στις συνεδρίες τους. Όταν κάποιος έξω από την διαδικασία Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας ακούσει αναλυτικές πληροφορίες για το τι είπε ο συμβουλευόμενος η ο θεραπευτής συνήθως εκφράζει μία γνώμη, αρνητική ή θετική και γενικότερα ασκεί κριτική, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπερδέψει τον σύμβουλευόμενο παρά να τον ανακουφίσει καθώς ακούει δίαφορες γνώμες… Η διαδικασία των συνεδρίών είναι ‘’προσωπική υπόθεση’’ και κάλό είναι να παραμένει έτσι….

Η πρώτη συνεδρία πως είναι…

Η Πρώτη συνεδρία θεωρείται αναγνωριστική, γνωριμίας και αξιολόγησης. Διαρκεί όσο μία κανονική συνεδρία αλλά αντίθετα από μία κανονική συνεδρία χωρίζεται σε 2 μέρη, στο πρώτο μέρος  για περίπου 25 έως 30 λεπτά θα πρέπει να δώσετε μία μικρή περιγραφή του λόγου ή των λόγων που αποφασίσατε να κάνετε αυτή την πρώτη επίσκεψη στο γραφείο, μαζί θα δούμε τα θέματα που σας απασχολούν τι ακριβώς θέλετε να βελτιωθεί, αλλάξει κ.α . Στο δεύτερο μέρος αυτής της πρώτης συνεδρία εγώ πλέον θα εξηγήσω τους όρους, κανόνες και προϋποθέσεις της διαδικασία της Συμβουλευτικής / Ψυχοθεραπείας αναλύοντας πλήρως θέματα όπως διάρκεια, συχνότητες, τεχνικές λεπτομέρειες κλπ Στο τέλος αυτής της »ανάλυσης» έχοντας πλέον μία άριστη εικόνα για την όλη διαδικασία καλό θα ήταν να αποφασίσετε εάν θέλετε να ξεκινήσουμε ή όχι…