Για ποιους λόγους αναβάλουμε υποχρεώσεις…

Γιατί αποφεύγουμε καταστάσεις

Κωνσταντίνος Καρόπουλος Ψυχοθεραπευτής-αναβλητικότητα,Γιατί αποφεύγουμε καταστάσεις

Η αναβλητικότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μια αυτοαναιρούμενη συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από πρόσκαιρο όφελος αλλά μακροπρόθεσμα προβλήματα.

Γιατί πολλοί άνθρωποι τείνουν να αναβάλουν για αύριο όσα πρέπει να κάνουν άμεσα?? Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τουλάχιστον 4 λόγοι που οδηγούν τους ανθρώπους στην αναβλητικότητα:

1.Οι άνθρωποι που δεν έχουν καλή σχέση με τον εαυτό τους, τείνουν να αισθάνονται περισσότερο άγχος κάθε φορά που έχουν μια υποχρέωση ή πρέπει να ολοκληρώσουν μια εργασία, έχουν τον φόβο ότι δεν θα τα καταφέρουν επαρκώς, με αποτέλεσμα να αναβάλουν τις υποχρεώσεις τους.

2.Οι γονείς, τα αδέρφια ή σημαντικά πρόσωπα στη ζωή σας που μεγαλώνοντας είχατε ως πρότυπα μπορεί να σας έμαθαν να είστε αναβλητικοί. Μάθετε από τα λάθη τους και προσπαθήστε να ‘’αλλάξετε’’ κατεύθυνση και να γίνεται πιο ενεργητικοί σχετικά με τις υποχρεώσεις σας.

3.Αναβάλλετε επειδή δεν πιστεύετε ότι θα είστε αποτελεσματικοί. Πολλές φορές αν δεν προσπαθήσουμε δεν καταφέρνουμε τίποτα. Είναι καλύτερο να μειώσετε τις αρνητικές σκέψεις και να βλέπετε με θετική ματιά όσα πρέπει να κάνετε καθημερινά.

4.Δεν έχετε χρόνο: Οι περισσότεροι αναβάλουμε κάτι επειδή πιστεύουμε ότι δεν έχουμε αρκετό χρόνο . Καλό είναι να προγραμματίζετε τις υποχρεώσεις σας έτσι ώστε να προλάβετε να κάνετε όσα πρέπει για να μην αγχωθείτε αργότερα. Φτιάξτε ένα ημερήσιο ημερολόγιο με τις υποχρεώσεις που έχετε, βάλτε σωστές προτεραιότητες και όλα θα γίνουν!