Ο Φόβος..τι πραγματικά είναι

Πως λειτουγεί ο μηχανισμός του φόβου / φοβιών

Κωνσταντίνος Καρόπουλος Ψυχοθεραπευτής-Αντιμετώπιση του φόβου,Πως λειτουγεί ο μηχανισμός του φόβου / φοβιών

Μια αντίδραση φόβου συμβαίνει κάθε φορά που έχουμε την αίσθηση κινδύνου ή όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάτι νέο ή άγνωστο που φαίνεται δυνητικά επικίνδυνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να αποφεύγουν τα πράγματα που αισθάνονται οτι φοβούνται. Υπάρχουν, βέβαια, εξαιρέσεις, όπως οι άνθρωποι που αναζητούν τη συγκίνηση των extreme sports, επειδή το βίωμα του φόβου μπορεί να είναι συναρπαστικό. Όλοι βιώνουν τον φόβο με ελαφρώς διαφορετικό τρόπο και με περισσότερη ή λιγότερη ένταση.

Μερικοί συνηθισμένοι φόβοι μοιάζουν λίγο πολύ σαν μια ανησυχία, ωστόσο, άλλες φορές, ο φόβος έρχεται ως μια ξαφνική αντίδραση σε μια ξαφνική αντιπαράθεση με τον κίνδυνο. Είναι η ξαφνική αντίδραση φόβου που προκαλεί μηχανισμό επιβίωσης του σώματος είναι γνωστή ως η Μάχη ή Φυγή (Fight of Flight Response) δηλαδή το σώμα προετοιμάζεται για να κάνει – να καταπολεμήσει τον κίνδυνο ή να τρέξει για να ξεφύγει.

Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο, συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα παράγει αδρεναλίνη. Αυτή η περίσσεια αδρεναλίνη προετοιμάζει μας για την καταπολέμηση της ή να εγκαταλείψουν τη φυσική απειλή. Η περίπτωση της πάλης ή φυγής περιλαμβάνει μια αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της ροής του αίματος στους  μύες μας, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να αντιδράσει στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το επίπεδο σακχάρου στο αίμα αυξάνει επίσης, παρέχοντάς μας περισσότερη ενέργεια. Με το μυαλό σε εγρήγορση είμαστε έτοιμοι για την δράση μας, είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε  γρήγορα και να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας.

Αν και είναι φυσιολογικό και ακόμα χρήσιμο να αντιμετωπίσετε το φόβο σε επικίνδυνες καταστάσεις. Ο Φόβοι γίνονται λόγος ανησυχίας όταν είναι επίμονοι και παρεμβαίνουν στην καθημερινή λειτουργία σας. Όταν ο φόβος φτάσει σε αυτό το επίπεδο της έντασης, εκεί συχνά χαρακτηριστεί ως φοβία. Ο φόβος για να θεωρηθεί φοβία θα πρέπει να είναι τόσο ακραίος που να προκαλεί τόση αγωνία που επηρεάζει με άσχημο τρόπο τις καθημερινές συνήθειες και  δραστηριότητες του ατόμου.