‘’Συναισθηματική’’ κατανάλωση φαγητού…

Υπερβολικό φαγητό, διατήρηση επιθυμητού βάρους

Κωνσταντίνος Καρόπουλος Ψυχοθεραπευτής, Αντιμετώπιση της βουλιμίας,Υπερβολικό φαγητό, διατήρηση επιθυμητού βάρους

Τι είναι η συναισθηματική κατανάλωση φαγητού ?

Συναισθηματική κατανάλωση είναι η κατανάλωσης τροφής μετά από κάποιο γεγονός που θα επηρεάσει κάποιον ψυχολογικά. Στρες, άγχος, ανυπομονησία, ένταση συχνά οδηγούν σε κατανάλωση τροφών υψηλής θερμιδικής αξίας όπως υδατάνθρακες ή ακόμα και τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη όπως γλυκά. Τα τρόφιμα που προτιμούν όσοι τρώνε από τα ΄΄νεύρα΄΄τους συχνά αναφέρονται ως τρόφιμα άνεσης, όπως το παγωτό, μπισκότα, σοκολάτα, τσιπς, τηγανητές πατάτες και πίτσα. Περίπου το 40% των ανθρώπων που έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο επιλέγουν τρόφιμα σαν αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω ενώ το 80% περίπου αυτών ανέφεραν ότι θα αγοράσουν πρόχειρο φαγητό αλλά με δυσκολία θα μαγείρευαν οι ίδιοι κάτι.

Ενώ η συναισθηματική κατανάλωση μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα που για τους  επαγγελματίες ψυχικής υγείας μπορεί να θεωρηθεί άτυπη κατάθλιψη, πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν συμπτώματα κατάθλιψης ή οποιοδήποτε άλλο θέμα ψυχικής υγείας συμμετάσχουν σε αυτή τη συμπεριφορά ως απάντηση σε στιγμιαίο ή χρόνιο στρες. Αυτή η συμπεριφορά είναι πολύ κοινή και είναι σημαντική, δεδομένου ότι μπορεί να επηρεάσει με τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής και να συμβάλλουν στην παχυσαρκία

 

Γεγονότα της συναισθηματικής κατανάλωσης.
1) Συναισθηματικό φαγητό ανταποκρίνεται στο στρες με την κατανάλωση υψηλή σε υδατάνθρακες η ζάχαρη, υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα με χαμηλή θρεπτική αξία.
2)   Η ποσότητα της τροφής που καταναλώνεται είναι η κύρια διαφορά μεταξύ συναισθηματικό φαγητό και του κανονικού γεύματος.
3)  Όπως τα περισσότερα συναισθηματικά συμπτώματα, τη συναισθηματική κατανάλωση πιστεύεται ότι προκύπτει από μια σειρά παραγόντων και όχι μια μεμονωμένη αιτία.
4)    Η Συναισθηματική κατανάλωση φαγητού, είναι μια διαδικασία που δεν είναι απολύτως αυτόματη, χρειάζεται χρόνος, από μερικά λεπτά ακόμα και ώρες στο διάστημα αυτό με αυτοπειθαρχία και έλεγχο συναισθήματος μπορεί να μειωθεί η ένταση του φαινομένου.